Digitale toegankelijkheid

Digitale toegankelijkheid; een hot topic op het moment. Over slechts twee jaar gaat de wetgeving rondom digitale toegankelijkheid van kracht. In 2025 moeten alle overheidsorganisaties voldoen aan deze nieuwe wetgeving. Wat moet jij hierover weten?

Online inclusiviteit

Met het openbaar vervoer kunnen reizen of je paspoort kunnen ophalen bij het gemeentehuis in een rolstoel, dit klinkt misschien vanzelfsprekend. Maar online is deze openbare toegankelijkheid voor ongeveer een miljoen Nederlanders niet het geval. Daarom is de wet voor digitale toegankelijkheid in het leven geroepen.

Iedereen moet online, op websites en apps, alle informatie kunnen bereiken en gebruiken in de digitale tijd waarin we nu leven.

In de praktijk

Denk aan het beluisteren van een video voor iemand die slechthorend is of het lezen van een tekst voor iemand die slechtziend of laaggeletterd is. Digitaal toegankelijke websites zijn voor mensen met onder andere beperkingen als (kleuren)blindheid, doofheid en motorische beperkingen ook goed te gebruiken. Van het tot zich kunnen nemen van alle informatie tot aan het kunnen opnemen van contact. Daarbij is het goed om te weten is dat social media kanalen, waar overheidsorganisaties ook actief op communiceren, (nog) niet onder deze wet vallen.

How to?

  • Alt(ernatieve) teksten invoeren die omschrijven wat er op een afbeelding te zien is
  • Maak het mogelijk om animaties te stoppen, pauzeren of hanteer een tijdslimiet. Zo mag een animatie maximaal 3 seconden knipperen, rekening houdend met gebruikers met epilepsie.
  • Voeg aan video’s ondertiteling, een audiobeschrijving of transcript toe.
  • Let er bij formulieren op dat er juiste labels en instructies zijn ingevoerd bij alle invoervelden en dat deze ook te bedienen zijn met het toetsenbord.
  • Houd er in vormgeving rekening mee dat je niet afhankelijk bent van kleur. Denk aan een groene knop voor doorgaan en een rode knop voor stoppen, zonder tekstuele aanduiding.
  • Maak gebruik van contrasterende kleuren en gebruik een leesbaar font en corpsgrootte. 

Consequenties

Er wordt gesproken over geldboetes voor instanties die niet voldoen aan de wetgeving in 2025. De hoogte van deze boetes is echter nog niet bekend. Let wel: Dit geldt vooralsnog enkel voor overheidsinstellingen.

Voor non-overheidsorganisaties is digitale toegankelijkheid weliswaar een interessant onderwerp om het gesprek over te openen. (Hoe) draag jij je steentje bij aan online inclusiviteit? 

Bron: digitaaltoegankelijk.nl

Read more

Blog

De romantiek van het vastgoed  

Blog

They Ask You Answer